top of page

ORTAK VELAYET NEDİR?

ORTAK VELAYET KARARI VE ŞARTLARI NEDİR ? UYGULANMASI NASIL GERÇEKLEŞİR ?


Velayete dair haklar evlilik birliği içerisinde anne ve baba tarafından birlikte ve eşit kullanılmaktadır. Boşanma sonrası velayet iç hukukumuzda anne veya babadan yalnızca birine verilmesi şeklindedir.


Ortak velayet ile ilgili iç hukukumuzda bir hukuki düzenleme bulunmamasına karşın artık ortak velayet kavramı Yargıtay Kararları ve uluslararası anlaşmalar çerçevesinde uygulama alanı bulmaktadır.


Yargıtay ortak velayet düzenlemesinin Türk kamu düzenine ve toplumuna uygun olduğu kararını vermiştir.


Ortak velayet kararının verilebilmesi şartlarından en önceliklisi eşlerin bu konuda mutabık olmaları ve mahkemeye bu taleplerini beraber sunmalarıdır.


Çok önem arz eden diğer husus ortak velayet kararının çocuğun üstün menfaatine uygun düşmesidir.


Velayetin birlikte kullanılması anlaşmalı boşanmalarda daha çok karşımıza çıkmaktadır. Çekişmeli boşanma davalarında ortak velayet kararı tarafların çoğunlukla anlaşabildikleri bir husus değildir.


Eşlerin boşanma sonrası oluşacak aralarındaki iletişimlerinin velayetin birlikte kullanılmasına elverişli olması gerekmektedir. Hakimin tarafların ilerleyen süreçte ortak velayete dair konularda itilaf yaşayacakları kanaatine varması durumunda ortak velayet kararına hükmetmesi mümkün değildir.


Daha fazla bilgi için büromuza başvurabilirsiniz. Danışan müvekkillerimizi öncelikle dinliyor, talep ve gerekçelerini birlikte değerlendiriyoruz..



7 görüntüleme
bottom of page